Sladká paprika

Tohle koření hned poznáte podle sytě červené barvy. Sladká paprika má kořeněnou, nasládlou chuť. Používá se do gulášů, omáček, na maso, na nakládání sýrů a další. Tvoří také základ do spousty kořenících směsí. Získává se ze sušených paprikových lusků, které se rozemelou.

Rostlina

Existuje několik druhů paprik. Liší se barvou i tvarem lusků. Paprika je víceletá rostlina, která může dorůst až do výšky 150 cm. Bílé květy se nejprve promění v zelené lusky, které zráním červenají. Plody se pak suší a melou.

Pěstuje se po celém světě, ale nejvýznamnějšími producenty jsou například USA, Turecko nebo Maďarsko. Pěstují se ale i u nás na Moravě.

Původ

Paprika je původem tropická rostlina ze střední Ameriky. Do Evropy ji jako první dovezl Kryštof Kolumbus a Španělé byli první, kteří ji začali pěstovat na evropském kontinentu.

Koření

Na trhu můžete koupit různé druhy koření paprika. Liší se podle odrůd a chuti. Například sladkou papriku, lahůdkovou, pálivou, gulášovou nebo uzenou.

Použití

Řada receptů se bez sladké papriky neobejde. Například guláše! V Maďarsku je paprika považována dokonce za národní koření, i když se tam dostala až v 19. století. U nás je oblíbený recept například kuře na paprice. Moje babička pak vždy servírovala jako jednohubky půlky vejce posypané paprikou.

Při tepelné úpravě ztrácí sladká paprika svou sytě červenou barvu, proto je lepší ji přidávat do omáček až na konci. Také ji nepřidáváme při smažení do rozpáleného oleje, po chvíli může zhnědnout a zhořknout.

Skladování

Aby si zachovala svou barvu, je dobré papriku skladovat v uzavřené tmavé nádobě bez přístupu světla.