Je trochu smutné, že růžičková kapusta patří mezi oblíbenou zeleninu, kterou děti (i dospělí) tak nesnášejí.
I když jsou tyto roztomilé, kapustě podobné kuličky někdy považovány za zeleninu, kterou jíte jen proto, že je pro vás dobrá, ve skutečnosti je růžičková kapusta velmi chutná. Tedy pokud jsou správně uvařené a ochucené.
Přiveďme tyto malé kuličky do centra pozornosti. Dozvíme se více o tom, proč stojí za to tuto kapustu kupovat a jíst!
Proč bychom měli jíst růžičkovou kapustu?
Přiznejme si to: Růžičková kapusta měla vždycky špatnou pověst. Hlavně však proto, že se dříve vařila do mrtva, takže byla blemcavá a prostě nepříjemná k jídlu. Nedovaření je stejným zločinem. Pokud se vám však podaří najít křehkou rovnováhu mezi vařením do měkka a varem tzv. na skus, bude kapusta opravdu vynikající.
Růžičková kapusta patří mezi brukvovitou zeleninu a má vysoký obsah vitaminů A a C. Je také dobrým zdrojem železa.
Jak růžičkovou kapustu kupovat a skladovat?
Růžičková kapusta je také skvěle vypadající rostlina. Její tlusté stonky jsou rovnoměrně pokryty roztomilými, malinkými růžičkami, každá z nich dokonale kulatá a na vrcholu se tyčí obří listy. Jejich sezóna trvá zhruba od konce srpna do března. Ty nejchutnější se sklízejí po prvních silných mrazech, protože chlad způsobuje dřevnatění.
Obvykle se růžičková kapusta prodává již odříznutá od stonku, ale když je sezóna na vrcholu, můžete ji najít ještě na stonku. Pokud růžičky brzy spotřebujete, je nejjednodušší koupit volné. Růžičky na stonku vydrží déle, pokud je plánujete sníst později.
Čím menší růžička kapusty je, tím je křehčí a sladší (pokud chcete mít chuť podobnou zelí, sáhněte po větších). Hledejte zářivě zelenou barvu a celé, neporušené růžičky bez mnoha skvrn, které jsou pěkně pevné. Jakmile je dostanete domů, uložte je v plastovém sáčku do chladničky, kde vydrží až tři dny. I když se dají jíst i poté, získají výraznější chuť.
Jak se vaří růžičková kapusta?
Růžičkovou kapustu není těžké uvařit. Musíte ji jen uvařit tak, aby byla měkká, ale nenechat ji vařit tak dlouho, aby se změnila v kaši. Lze je jíst i syrové. Doporučuje se však každou růžičku příčně rozříznout (obvykle se tomu říká shaving), aby se listy oddělily na tenké kousky.
Restování růžičkové kapusty pomáhá koncentrovat její sladkost a zvýrazňuje příjemnou oříškovou chuť. Růžičková kapusta se dobře kombinuje se slanými a bohatými jídly, jako je slanina. Dobře se však snáší i s lehkými kyselými pokrmy, jako jsou dresink vinaigrette nebo citronová kůra. Ty totiž pomáhají potlačit její nahořklou chuť.