Řepkový olej je rostlinný olej vyrobený ze semen řepky olejné. Dříve byl vnímán jako podřadný olej, což souviselo s vysokým obsahem škodlivé kyseliny erukové. Šlechtěním se ale podíl této kyseliny výrazně snížil a dnes se v České republice pěstují jen bezerukové odrůdy.
Co je to řepkový olej?
V současnosti pěstované odrůdy řepky mají minimální obsah škodlivé kyseliny erukové. Nízkoeruková varianta vznikla v Kanadě křížením. V angličtině název „canola“ pochází ze slov „Canada“ a „ola“, označujících olej. Šlechtěním se zlepšila kvalita semen a vedlo to k rozmachu výroby řepkového oleje. Z plodin řepky se vyrábí olej a šrot, který se běžně používá jako krmivo pro zvířata.
Řepkový olej lze také použít jako alternativu paliva k naftě (biopalivo) a jako součást předmětů vyrobených s použitím změkčovadel, například pneumatik.
Jak se vyrábí?
Proces výroby probíhá v mnoha krocích. Nejprve se semena čistí. Poté se upravují a loupají. Po zahřátí se lisují. Případně se olej získává extrakcí. Na trhu najdete nejčastěji olej rafinovaný, málokdy lisovaný za studena.
Výživové informace
Podle databáze Food Data Central Trusted Source amerického ministerstva zemědělství obsahuje následující látky.
V jedné polévkové lžíci:
- Obsahuje: 124 kalorií
- 16 % doporučené denní dávky vitaminu E
- 9 % doporučené denní dávky vitaminu K
- 14 gramů (g) celkového tuku:
- 1,03 g nasycených mastných kyselin celkem
- 8,86 g celkových mononenasycených mastných kyselin
- 3,94 g polynenasycených mastných kyselin celkem.
Řepkový olej vedle příznivého složení mastných kyselin obsahuje rovněž další biologicky aktivní látky, zejména rostlinné steroly a tokoferoly.
Využití
Skvěle se hodí pro téměř všechny druhy vaření. Neutrální chuť a lehká textura nechávají vyniknout ostatním ingrediencím. V lednici zůstává řepkový olej tekutý, takže se skvěle hodí do salátových zálivek. A v pečivu dodává řepkový olej jemnou a vlhkou strukturu s malým množstvím nasycených tuků. Stejně dobře se hodí na smažení.