Kuřecí prsa

Kuřecí prsa je velmi libový a křehký kus masa s vysokým obsahem bílkovin a nízkým obsahem tuku. Kuřecí prsa lze péct, grilovat, smažit nebo používat k různým jiným způsobům přípravy. Pro svou všestrannost a zdravotní prospěšnost jsou oblíbenou volbou pro mnoho pokrmů.

Kuřecí prsa jsou oblíbená, protože jsou libová a mají vysoký obsah bílkovin. Tím však jejich dobrota nekončí. Bílé maso obsahuje zinek, draslík, vitamin B-6, niacin a hořčík, které přispívají ke zdravé výživě.

Pozor na zdraví

Kuřecí maso musí být řádně propečené nebo uvařené. Jinak hrozí kampylobakterióza – tedy průjmové onemocnění. Způsobují ji bakterie přežívající v masu. Mezi hlavní příznaky patří průjmy, horečky a křeče v břiše.

Libové, ale ne suché

Kuřecí maso je velmi libové, dietní. Mnozí se ale obávají, že je příliš suché, ale zde je několik jednoduchých triků, které můžete použít k přípravě kuřecích prsou, aby byla šťavnatá.

Vařte s kostí a kůží. Kuřecí prsa bez kosti a kůže jsou oblíbenou volbou, protože jsou libová a mají kratší dobu vaření. Vaření s kostí a kůží však přináší šťavnaté a chutné kuře. A pokud dbáte na kalorie, stačí před podáváním odstranit kůži.

Marinády: Pokud kuře necháte několik hodin před pečením nasáknout aromatickou marinádou, dodá mu to šťavnatost a zajistí, že se chutě dostanou hluboko do masa.

Solný nálev: Další spolehlivý způsob, jak udržet šťavnatost a křehkost masa, je nechat kuře před vařením nasáknout solným nálevem. Solení je obzvláště důležité, pokud plánujete kuře smažit, protože pomáhá udržet vnitřek křehký a šťavnatý, zatímco zvenku je křupavé.

Rovnoměrná velikost: Při pečení různě velkých kuřecích prsou se může stát, že jedno bude přepečené a druhé nedopečené. Abyste zajistili rovnoměrné propečení, rozřízněte prsa podélně na polovinu a půlky naklepejte, dokud nebudou stejně tlusté.

Kuřecí prsa v kuchyni

Kuřecí prsa osmažená můžete rozkrájet do Ceasar salátu, na kostičky nakrájet a udělat thajské kari, obalit na řízky nebo využít na kapsu plněnou sýrem. Maso můžete grilovat, restovat, vařit, péct. Způsobů, jak připravit kuřecí prsa, je milión. Jsou totiž velmi oblíbená i pro svou rychlou přípravu.