Pokud kardamom nemáte ve svém šuplíku s kořením, měli byste to rychle napravit!
Vaření s různými druhy koření je fantastický způsob, jak poznat světové chutě, zejména v roce 2021, kdy je opuštění domova těžší než kdy jindy). Když jich ale máte ve spíži tolik, může být obtížné udržet si přehled o tom, co jsou zač a jak chutnají. Jedno z nich, na které bychom měli upozornit? Kardamom!
Po staletí se používá k dochucení kávy, rýžových pokrmů a pečiva po celém světě – ale chcete vědět, co to vlastně je a odkud pochází?
Co je kardamom?
Kardamom je koření vyráběné ze semenných lusků rostliny kardamom, blízké příbuzné zázvoru a kurkumy, která pochází z jižní Indie. Lusky trojúhelníkového tvaru jsou tvořeny vřetenovitými shluky semen s tenkou vnější slupkou, která lze užívat celá nebo mletá. Toto koření se často používá ve sladkých i slaných pokrmech světových kuchyní od Indie přes Blízký východ až po Skandinávii.
Jak kardamom chutná?
Kardamom má komplexní aroma s chutí po piniích, ovoci a téměř mentolu. Když se ho použije příliš mnoho, může být mírně svíravý.
Kde roste?
Kardamom pochází z jižní Indie a je tam hojně pěstován, ale většina kardamomu, který ve skutečnosti pochází z Guatemaly. To proto, že ho tam na počátku 20. století přivezli němečtí osadníci, aby ho pěstovali vedle své úrody kávy. Ukázalo se, že v Guatemale se kardamomu daří a země se od té doby stala největším producentem kardamomu. Téměř všechen guatemalský kardamom se vyváží a v místní kuchyni se příliš nepoužívá. Kardamomu se daří v nadmořské výšce a pěstuje se také ve vyšších nadmořských výškách v Číně, Laosu a Vietnamu.
Existují různé druhy kardamomu?
Ano! Existují dvě hlavní odrůdy kardamomu (černá a zelená) a dvě pododrůdy (žlutá a bílá). Zelený kardamom (Elettaria cardamomum) je odrůda, která se nejčastěji prodává na trhu s kořením a která se nejčastěji vyváží z Guatemaly. Je to také odrůda, která se nejčastěji používá v indické kuchyni. Dobře se hodí do sladkých i slaných pokrmů a lze jej použít celý nebo mletý. Bílý kardamom je bílená verze zeleného kardamomu, která má výrazně méně chuti a pěstuje se v teplejších tropických oblastech.
Co se dá z kardamomu připravit?
Toto koření se hodí jak do nápojů, tak do jídla. Je klíčovou složkou směsi koření chai, takže ho budete moci ochutnat v chai latté a masala chai. Máte chuť pustit se do většího kuchyňského projektu? Vyzkoušejte toto kardamomové pistáciové kulfi (tradiční jihoasijskou zmrzlinu připravovanou do nanuku) nebo toto hřejivé kari ze sladkých brambor a cizrny.