Určitě jste už někdy ochutnali, a tak víte, že tento sýr má typicky slanou chuť. Je to druh měkkého sýra, který se používá do salátů, konzistencí připomíná tvrdý tvaroh. Balkánský sýr má bílou barvu, vyrábí se převážně z kravského mléka a je podobný řeckému sýru feta. Zeměmi původu tohoto sýru jsou Balkánský poloostrov a Turecko.
Složení
Nejčastěji se vyrábí tedy z kravského mléka, najdete ale i kozí nebo ovčí varianty. Je poměrně tučný, 40 i více procent tuku v sušině. Obsahuje bílkoviny, vápník, hořčík, fosfor, draslík a sodík a další minerální látky a vitamíny A, B, D a E. Má vysoký podíl soli: 5 – 7 %. Konzistenci má jako tvrdý tvaroh a prodává se ve větších kostkách.
Skladování
Skladuje se ve slaném nálevu, z toho má také typicky mazlavý povrch a zachová si tak svou chuť.
Recepty
Balkánský sýr se výborně hodí do mnoho receptů. Každý už určitě někdy dělal šopský salát, využít ho ale můžete i na posyp pizzy, na omelety, na čočkový salát, náplň do slaných palačinek, paprik, ale také na těstoviny atd. Receptů najdete opravdu velké množství.
Nakládaný balkánský sýr
Místo hermelínu můžete zkusit nakládaný balkánský sýr. Je to opravdu pochoutka. Budete potřebovat jen balkánský sýr na kostičky, bylinky, olivy, česnek. Dáte do sklenice a až po okraj zalijete olejem, necháte pár dní odležet a pak máte skvělou večeři, třeba s čerstvým chlebem.
Varianty v dalších zemích
Hlavně na Balkánském poloostrově je tento sýr téměř národní pokrm. Využívá se opravdu hojně do tradičních receptur, například do rajské polévky. V jiných zemích mají podobné sýry pod různými názvy. V Řecku fetu, v Rumunsku bryndzu, v Bulharsku sirene, v Izraeli bulgarit.