Šalotka

Šalotka, kterou často najdete v obchodě s potravinami vedle cibule a česneku dodává jemnou a svěží chuť všemu, od dresinků přes vývary až po quiche. Je dostatečně jemná na to, aby se dala jíst syrová, a snadno se dá upéct.

Co jsou šalotky?

Šalotka (Allium ascalonicum) patří do čeledi allium, která je blízce příbuzná cibuli, česneku a pažitce. Šalotka se používá k dochucení pokrmů, ať už nakrájená na kostičky, mletá nebo na plátky. Čerstvou šalotku snadno poznáte podle následujících znaků:

  • Jsou malé
  • Slupka je měděně růžová a papírovitá.
  • Dužina je světle fialová a bílá
  • Cibulky rostou ve shlucích, podobně jako stroužky česneku.
  • Při nákupu šalotky hledejte cibulky s pevnou strukturou.
Jak šalotka chutná?

Chuť šalotky je jemnější a delikátnější než chuť běžné cibule, přestože ji lze často použít místo běžné cibule (např. bílé nebo žluté) a naopak.

Obecně existují tři hlavní druhy šalotky:

1. Francouzská šedá šalotka. Někteří puristé považují francouzskou šedou šalotku – pojmenovanou podle šedavého odstínu vnější slupky – za nejvyšší kulinářskou odrůdu a jedinou „pravou“ šalotku.

2. Jerseyská šalotka. Růžová nebo „jerseyská“ šalotka má růžovější barvu a je nejběžnější odrůdou, která se vyskytuje v amerických obchodech s potravinami a na trzích. Šalotka „Jersey“ je stejně funkční a chutná jako francouzská šedá odrůda.

3. Echalion. Tyto šalotky, známé také jako „banánové“, jsou křížencem běžné šalotky a cibule. Banánové šalotky mají mnoho nejlepších vlastností z každé rodičovské zeleniny, včetně větší velikosti cibule a jemnější chuti šalotky.

Odkud šalotka pochází?

Předpokládá se, že šalotka pochází ze střední nebo jihovýchodní Asie, odkud se dostala do Indie a Středomoří. Staří Řekové objevili šalotku při obchodování v palestinském přístavu, který je dnes známý jako Aškelon v Izraeli, zatímco staří Egypťané ji používali jako léčivý prostředek.

Jaký je rozdíl mezi šalotkou a cibulí?

Největším rozdílem mezi šalotkou a ostatní cibulí je kromě síly chuti buněčná struktura.

Šalotka se při vaření rozkládá mnohem snadněji než její větší kolegyně, což umožňuje dosáhnout vyššího stupně karamelizace nebo jemnějšího základu pro přípravu například omáček.

Jak vařit s šalotkou?

Šalotku lze použít v mnoha receptech od francouzské po asijskou kuchyni a různé úpravy ji naladí na různé frekvence chutí, které se během okamžiku změní z ostré na sladkou.

Syrové šalotky jsou také skvělou přísadou do salátových zálivek, a pokud je najdete čerstvé, můžete jejich zelené vrcholky použít jako aromatické koření nebo ozdobu, podobně jako jarní cibulku.