Hot cross bun je bochánek obdobný našemu mazanci. Hot cross buns se tradičně jedí o velikonočních náboženských křesťanských svátcích jako symbol ukřižování Ježíše na Velký pátek na kříži.
Kde se vlastně kříž na pečivu vzal? A jak Hot cross bun neboli horký bochánek s křížkem vznikl?
Kdo by neměl rád Hot Cross bun? Sladké a lepkavé buchty z kynutého těsta, posypané sušeným ovocem a smíchanou kůrou a opojné kořením. Lehce je opečte a podávejte horké, potřené dobrým irským máslem. Nejlepší velikonoční buchta!
Národy, kultury a náboženství zahrnují pečivo, ať už sladké či slané coby nedílnou součást náboženských i světských obřadů. Těsta jsou obvykle obohacená a mohou obsahovat mléčné výrobky, vejce či sladidla. Ne jinak je tomu i u Hot cross bun.
Kdyby dnes žil středověký mnich Thomas Rocliffe, možná by se zastavil a pomodlil se za odpuštění, když by došel k uličce s Hot cross bun v supermarketu nebo pekárně na hlavní třídě. Tyto lepkavé ovocné buchty, které se prodávají po celý rok, jsou dnes k dostání v různých příchutích, od čokoládové a karamelové až po pomerančovou a brusinkovou. Existují i „luxusní“, „velmi ovocné“ a „extra ovocné“ verze. Existují dokonce i buchty plněné fondánem, což je nechutná představa, která by bratra Rocliffa mohla přimět k útěku zpět do bezpečí opatství St Albans.
Co je to hot cross bun?
Hot cross buns jsou pečené sladké kořeněné bochánky, které tradičně obsahují rozinky. Běžně se jedí opečené s máslem.
Teorie kolem hot cross bun
V Irsku, Spojeném království a v zahraničí, jako je Nový Zéland, Austrálie, Kanada a Indie, se na Velký pátek v křesťanských komunitách jedí Hot Cross Buns. Jsou symbolem tohoto významného dne křesťanské víry, kdy byl Ježíš ukřižován. Každá buchta je ozdobena křížem z moučné hmoty, který představuje kříž, na němž zemřel Kristus. Říká se, že koření v horkých křížových buchtách představuje koření, které bylo použito k nabalzamování Krista po jeho smrti. Přečtěte si více o velikonočních tradicích v Irsku.
Jedna stará víra říká, že pokud si na Velký pátek upečete Hot Cross Buns, během následujícího roku nezplesniví. Jiná tradice říká, že z várky upečené na Velký pátek se vždy schovávala horká křížová buchta pro případ, že by někdo v rodině během následujícího roku onemocněl. Malý kousek buchty se odlomil, aby se nemocný nakrmil. Tyto buchty měly nesmírně posvátný význam a věřilo se, že dokáží vyléčit všechny neduhy, včetně těch nejstrašnějších nemocí.
Hot cross bun a Velikonoce
Buchty s horkým křížem jsou neodmyslitelně spjaty s Velikonocemi a křesťanstvím. Ve skutečnosti však mají pravděpodobně předkřesťanský původ. Křížové buchty se pekly na oslavu Eostry, germánské bohyně plodnosti, po níž je údajně pojmenováno období Velikonoc. Eostre byla smyslná blonďatá dívka, která byla vždy zobrazována obklopená malými ptáčky, zajíčky a dalšími zvířecími mláďaty a také jarními květinami. Na oslavu této bohyně se na svátky jara pekly křížaly. Čtyři čtvrtiny kříže na vrcholu každé buchty prý představovaly fáze měsíce, zatímco samotný kříž symbolizoval znovuzrození po zimě.
Ať už si k buchtám s horkým křížem přisoudíte jakoukoli teorii, všichni se shodneme na tom, že jde o sezónní pochoutku svátků. Jako tradiční velikonoční pochoutka se připojují k Simnel Cake, lehkému ovocnému koláči s marcipánovou polevou a dvanácti marcipánovými kuličkami, které představují Krista a jeho učedníky bez Jidáše.
Kdo vynalezl hot cross bun?
Za autora první horké buchty je považován mnich Thomas Rocliffe ze 14. století, který vzhledem k jednoduchosti svého středověkého receptu pravděpodobně nesouhlasil s pozdějším zkrášlováním svého původního výtvoru.
Přestože staří Řekové, Římané a Sasové pekli na oslavu střídání ročních období různé druhy buchet, byl to právě bratr Rocliffe, kdo v roce 1361 vyrobil originální hot cross bun.
Sladké pečivo s křížem na vrchu, hot cross bun se na Velký pátek rozdávalo místním chudým. Tato velikonoční pochoutka se příjemcům tak zalíbila, že se brzy rozšířila a po celé zemi se objevily snahy o napodobení těchto koláčů. V 19. století se hot cross bun běžně jedly na Velký pátek na oslavu konce půstu.
Jaký je rozdíl mezi hot cross bun a tzv. alban bun?
Alban bun se od své nástupkyně, hot cross bun, vzhledově mírně liší, protože kříž – představující samozřejmě ukřižování – se do horní části buchty vykrajuje nožem, místo aby se na ni nanášela moučná hmota. Ačkoli původní recept na albanskou buchtu zůstává přísně střeženým tajemstvím, hlavními ingrediencemi jsou jednoduše mouka, vejce, droždí, rybíz a koření.
Dnes se buchty Alban vyrábějí v místní pekárně Redbournbury Watermill, která se drží původního receptu bratra Rocliffa. Jejich edice je však omezená: pekárna vyrábí své albanské buchty a horké křížové buchty pouze v postní době a během Svatého týdne.
„Cítíme, že je důležité tyto tradice respektovat,“ říká mistr pekař v Redbournbury Steven Mansbridge. „Stále pečeme albanské buchty pro katedrálu podle jejich tajného receptu. Zachovává se tak zvláštní spojení mezi katedrálou a mlýnem. Mlýn kdysi patřil katedrále, takže je úžasné, že se nám podařilo tento vztah obnovit.“
Hot cross buns v Redbournbury Mill
Mlýn Redbournbury se nachází na idylickém místě obklopeném vodními loukami, dvě míle severně od St Albans a nedaleko římské cesty, která se dnes nazývá Watling Street.
Kolem mírně protéká řeka Ver a tato oblast je rájem pro volně žijící živočichy, včetně rybáků, volavek, vodních hrabošů a pstruhů. Mlýn na tomto místě byl zaznamenán v Domesday Book z roku 1086, kdy patřil opatství St Albans; později, během rušení klášterů, se stal součástí korunního majetku.
Téměř 150 let provozovali mlýn nájemci mlynáři Hawkinsové, z nichž poslední byl Ivy Hawkins. Ivy, známá jako „jediná mlynářka v Anglii“, žila ve mlýně od 50. let 20. století až do roku 1985, kdy ve věku 89 let odešla.
Pekař na mlýně Redbournbury
Mlýn a dům, který v roce 1985 koupila jeho současná majitelská rodina Jamesových, o dva roky později zpustošil požár. Obnova trvala 13 let shánění finančních prostředků a grantu od English Heritage. Při požáru byly zničeny původní mlýnské kameny a vodní kolo bylo těžce poškozeno padajícím zdivem. Majitelé naštěstí našli nedaleký mlýn, který se přestavoval na kanceláře, a mohli použít jeho 100 let staré mlýnské kameny jako náhradu. Dobrovolníci před deseti lety vodní kolo opravili a to nyní běží vždy, když je v řece dostatek vody.
Kolem roku 1890 byl mlýn vybaven parním strojem – bylo to nutné, protože čerpací stanice v údolí odebíraly vodu pro rostoucí počet obyvatel vesnic na horním toku a pro řeku jí zbývalo málo. V roce 1915 během první světové války byl parní stroj zrekvírován a roztaven na munici.
Když rodina Jamesových převzala mlýn, našla starý olejový stroj na kusy a dobrovolníci ho 18 měsíců restaurovali. Nyní vyrábí elektřinu, která pohání mlýn, když je hladina řeky nízká.
Mlýn vyrábí 50 tun mouky ročně tradičním způsobem, kdy se obilí mele mezi vodorovnými mlýnskými kameny. Většina této mouky je pšeničná, ale stále oblíbenější jsou žitná a špalda. Většina obilí pochází ze sousední farmy Hammonds End v Harpendenu, ale úroda v roce 2019 byla slabá, takže letos bude muset mlýn získávat obilí ze vzdálenějších míst.
O chod mlýna se starají výhradně dobrovolníci, kteří melou mouku pouze o víkendech. Během týdne ostatní dobrovolníci vynášejí obilí a mouku na vrchol mlýna, sítují celozrnnou mouku na bílou, pytlují mouku a provádějí nezbytnou údržbu.
Hlavní mlynář Justin James říká: „Zejména pro děti je krásné, že mohou navštívit mlýn, vidět, jak se mele obilí, a pak sledovat, jak se peče v naší pekárně. Je to dokonalý příklad „od obilí k mouce“.“
Proč se na hot cross bun dělá křížek?
Hot cross bun je synonymem velikonočních oslav již od 12. století, kdy se objevily v Anglii. Zajímavé je, že horké kříže, které je zdobí, vznikly ještě před křesťanstvím a mají původ v pohanství.
Staří Egypťané používali k oslavě bohů malé kulaté chleby s křížkem. Křížek rozděloval chléb na čtyři stejné části, které podle příležitosti představovaly čtyři fáze měsíce a/nebo čtyři roční období. Později Řekové a Římané nabízeli podobné oslazené rohlíčky jako poctu bohyni jitra Eos a bohyni světla Eostre, která propůjčila své jméno velikonočním oslavám. Kříž na vrcholu symbolizoval rohy obětního vola. Anglické slovo bun je odvozeno z řeckého slova boun, které označuje obřadní koláče a chleby.
Křížek proti zlým duchům
Ve středověku domácí pekaři před pečením označovali bochníky křížem. Věřili, že křížek zajistí úspěšné pečení a zažene zlé duchy, kteří brání chlebu v kynutí. Tato pověra postupně vymizela, s výjimkou označování bochníků na Velký pátek, tedy i hot cross bun.
Bochníky a housky se také zavěšovaly ke stropu jako klobásy. Věřilo se, že chléb nikdy nezplesniví a bude poskytovat ochranu před zlými duchy a nemocemi až do následujícího Velkého pátku, kdy budou bochníky a housky vyměněny. V případě nemoci se část chleba mohla sejmout z provázku a rozdrtit na prášek, který se pro léčebný účinek přidával do vody. Ve stejném období Židé zavěšovali chléb a nádobu s vodou ke stropu, aby zahnali choleru. Věřili, že jeho síla je tak silná, že jeden chléb v jednom domě ochrání celou komunitu. Aby nebyli odhaleni, slavili první křesťané Kristovo vzkříšení ve stejnou roční dobu jako pohanské oslavy jara.
Bylo to ve 12. století, kdy jeden anglický mnich na Velký pátek, známý také jako Křížový den, ozdobil čerstvě upečené housky křížem. Tento zvyk se ujal a v průběhu let se do něj přidávalo ovoce a vzácné koření, které mělo představovat zdraví a prosperitu. Kořeněné buchty byly zakázány, když Angličané v 16. století přerušili vztahy s katolickou církví. V roce 1592 však královna Alžběta I. ustoupila a povolila komerčním pekařům vyrábět buchty na pohřby, Vánoce a Velikonoce. Jinak se mohly péct v domácnostech. Pekaři argumentovali tím, že křížek vyříznutý do bochníku nebo buchty způsobuje výraznější kynutí v peci.
Hot cross bun trochu jinak:
O původu hot cross bun se vedou spory, ale první zmínka o nich se objevila v Oxfordském slovníku angličtiny v roce 1733. To je téměř tři století stará tradice výroby housek, takže si myslíme, že je čas na změnu. Připravili jsme deset způsobů, jak převrátit klasickou horkou buchtu na hlavu, od nových příchutí až po zajímavé pekařské mash-upy.
1. Hot cross bun nové úrovně
Vytvořte si ty nejlepší horké buchty s několika speciálními přísadami a hacky. Máslové těsto se nechá přes noc rozležet, aby mělo zajímavější chuť. Kardamom dodá květinově-citrusové tóny a brusinky jasnou kyselost.
2. Skořicové hot cross buns
Spojte sladké, lepkavé skořicové víry se vším krásným ovocem a kořením horkých křížových buchet. Tyto lahodné buchty přelijte tvarohovou polevou.
3. Sýrové hot cross buns
Tradicionalisté teď odvrátí zrak – rozinky a rozmixovanou kůru jsme nahradili čedarem a parmazánem a vytvořili jsme polévkově lahodné buchty. Experimentujte se sýrem, myslíme, že červený leicesterský nebo lincolnshirský poacher by také chutnal skvěle.
4. Hot cross bun cupcakes
Na těchto houbičkách ve tvaru horkých křížových buchet se nám nejvíce líbí, že tradiční kříž tvoří kořeněná máslová poleva. Díky novému faktoru by se mohly stát pěkným doplňkem velikonoční pomlázky pro děti.
5. Čokoládové šachovnicové hot cross buns
Nudí vás jen jeden druh horkých křížových buchet na tácku? Vyzkoušejte naše úžasné střídání příchutí pro působivý šachovnicový efekt. Stačí rozdělit jednu dávku těsta a připravit buchtičky s tmavou čokoládou a pomerančem a bílou čokoládou a třešněmi. Jakmile jednou vyzkoušíte tyto čokoládové dobroty, už se nevrátíte k originálu.
6. Hot cross sušenky
Pokud vám nevyhovuje hnětení chlebového těsta, měly by vám tyto sušenky vyhovovat o něco lépe. Kříž vyrobte z rozpuštěné bílé čokolády – jednodušší už to nebude.
7. Hot cross buns s čokoládou
Pokud jste odpůrci rozinek, vynechte z velikonočních buchet toto sušené ovoce a nahraďte bezpečnější variantou v podobě čokoládových lupínků. Recept píši s ohledem na malé kuchaře, takže pokud chcete děti během velikonočních prázdnin zabavit, měly by díky lákadlu v podobě teplého čokoládového pečiva sáhnout po mini zástěrce.
8. Hot cross věnec s kořeněným medovým máslem
Naše puritánské já není zastáncem ničeho jiného než velkorysého potření horké křížové buchty máslem, ale my bychom udělali kompromis v podobě ochuceného másla. Náš ozdobný věnec se podává s kořeněným medovým máslem se skořicí a zázvorem, ale jako sladidlo by se stejně dobře hodil zlatý sirup, tresti, javorový sirup nebo agáve. Pokud jde o koření, zvolili bychom muškátový oříšek, šafrán nebo kardamom.
9. Hot cross bread & citronový pudink
Pokud jste to s množstvím přehnali a máte přebytek housek, které brzy zchátrají, využijte je v úsporném receptu. Tento pikantní nákyp je jarní variací na tradiční chléb s máslem – podávejte ho na závěr velikonočního nedělního oběda.
10. Kořeněný francouzský toast
Na francouzské toasty lze použít jakýkoli druh chleba a horké křížaly nejsou výjimkou. Začněte prodloužený víkend tímto receptem na snídani. Podávejte s hrnky horké kávy, hromadou novin a uspokojivým pocitem svátečního odpočinku. Pokud vás však přece jen láká spíše velikonoční klasika, vyzkoušejte pravé tradiční Hot cross buns podle našeho receptu!