Jak připravit chřest

Máte chřest? A víte, jak ho zpracovat? Mrkněte na můj návod, jak připravit chřest. Najdete zde tři způsoby, jak s ním kouzlit: Můžete ho upéct v troubě, opéct na grilu nebo blanšírovat na plotně. Ať už si vyberete kterýkoli způsob, je to snadné a zatraceně chutné.

Chřest je jedna z těch druhů zeleniny, kterou jsem docenila až v dospělosti. Moje máma ho milovala, já ho nechápal. Ale pak jsem ve svých dvaceti letech ochutnal čerstvý, právě natrhaný chřest, lehce blanšírovaný, s trochou másla a soli a pochopil jsem. Jak připravit chřest blašírováním, se zde také dozvíte! Ať už ale chřest připravíte jakkoli – pečený v troubě, grilovaný na grilu nebo blanšírovaný na sporáku – je to neuvěřitelná věc.

Jaký chřest koupit?

Při nákupu chřestu vybírejte pevné (ne ochablé) stonky. Snažte se vyhnout svazkům s rozštěpenými konci nebo těm, které jsou na koncích příliš zahnědlé – to znamená, že už nějakou dobu leží na polici. Tenké nebo silné stonky? To záleží na vás a na tom, co máte nejraději. Mně vyhovují obě!

Chcete-li chřest umýt, vložte jej do velké mísy nebo čistého dřezu naplněného studenou vodou. Vhoďte do ní chřest a promíchejte ho, abyste odstranili všechny nečistoty.

Jak nakrájet chřest?

Skvělou zprávou je, že chřest nemusíte ani krájet, jen se zbavte zdřevnatělých konců. Jednou rukou uchopte konec chřestu a druhou rukou jej uchopte těsně nad středem. Pak už jen ohýbejte, dokud nepraskne – chřest se přirozeně zlomí na správném místě. Konec chřestu vyhoďte.

Můžete odlamovat všechny postupně, nebo jen jeden, pak je seřadit na prkénko a všechny oříznout na stejném místě, kde se zlomil první kousek. Snadno!

Chřest můžete zvolit jak bílý, tak zelený.

Jak péct chřest v troubě

Jak připravit chřest pečený? Pečený chřest je křehký, na koncích lehce zhnědlý a křupavý a je vhodný ke svačině. Předehřejte troubu na 200 °C. Osušte chřest tak, že ho rozložíte na kuchyňské utěrce. Chřest vložte do velké mísy a pokapejte olivovým olejem – já používám asi 1 polévkovou lžíci oleje na půl kila chřestu. Přidejte pár špetek soli a jemně rukama promíchejte, dokud se celý chřest nepokryje.

Chřest rozprostřete na velký plech s okrajem – nejlepší je jedna vrstva!

Chřest pečte v troubě, přičemž jednou nebo dvakrát otevřete troubu, abyste ho mohli obrátit, dokud nezíská zlatohnědou barvu a nezměkne, 15-20 minut. Vyjměte z trouby a podle chuti dosolte.

Jak grilovat chřest

Grilovaný chřest je kouřový, jemný a lahodný a zkaramelizovaný. Mňam! Chřest osušíte tak, že ho zabalíte do kuchyňské utěrky. Chřest vložte do mísy a pokapejte olivovým olejem – asi 1 polévkovou lžíci na 1 kg chřestu. Přidejte špetku soli a promíchejte, dokud se neobalí.

Oštěpy položte na středně vyhřátý gril (asi 220 °C).

Na několik minut gril zavřete. Potom otočte kleštěmi. Vařte další 2-3 minuty, přičemž chřest ještě jednou nebo dvakrát otočte, dokud není měkký a místy až začernalý.

Podávejte a podle potřeby ještě posypte solí. Grilovaný chřest je moc dobrý!

Jak blanšírovat chřest

Blanšírovaný chřest je křupavě jemný a skvěle se hodí do salátů nebo na marinování jako chutný předkrm.

Chcete-li ho blanšírovat, naplňte velký hrnec vodou a také velkou mísu se studenou vodou a několika kostkami ledu. Hrnec postavte na silný oheň. Přiveďte k varu a přidejte chřest.

Vařte 2-3 minuty, dokud chřest nezměkne. Pomocí kleští chřest ihned přendejte do mísy s vodou. Studená voda pomůže zastavit vaření chřestu.

Vyjměte chřest z vody a podávejte ho, jak máte rádi! Můžete ho marinovat nebo lehce orestovat na másle či olivovém oleji – posypte solí a můžete ho podávat.